Opublikowano 30-11-2019 Dodał sp2mm

Piernik jest jednym z najstarszych ciast, obecnym w polskiej tradycji od wieków. Wywodzi się ze znanych w średniowieczu miodowników (wielkich bochenków chleba z miodem), które wzbogacono przyprawami korzennymi. Nazwa „piernik” pochodzi od staropolskiego określenia „pierny”, co oznacza „pieprzny”.

Piernik charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym korzennym zapachem, słodkim i jednocześnie pikantnym smakiem. Smak ten zawdzięcza zawartości miodu i przypraw korzennych. Najpopularniejsze przyprawy stosowane do wypieku to cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz pieprz.

Pierniki są nieodłącznym  elementem świątecznej atmosfery i nie powinno ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.

Pamiętając o tym, uczniowie klasy Ib wzięli udział w warsztatach pieczenia pierników. Zajęcia odbyły się 28 listopada w sali lekcyjnej. Instruktorami pieczenia pierników były mamy i babcie dzieci. Uczniowie pomagali prowadzącym przy wyrabianiu ciasta, samodzielnie  je wałkowali  oraz wycinali foremkami świąteczne kształty. Upieczone smakołyki dekorowali za pomocą lukru i cukrowych posypek.

Na koniec  dzieci mogły skosztować własnoręcznie wykonanych wypieków.

Wychowawca klasy Ib -Hanna Bartnicka

 

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close