15 kwietnia klasa 7c uczestniczyła w warsztatach robienia sushi. Jedna z najstarszych potraw kuchni japońskiej nie ma już żadnych tajemnic przed naszymi uczniami.
Uczniowie zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania w kuchni japońskiej. Prowadząca opowiedziała o charakterze pracy jako Sushi Master oraz zainicjowała dyskusję na temat smaków i metod wytwarzania sushi. Przekazała wiedzę dotyczącą doboru składników w taki sposób, aby przygotowywane potrawy były zbilansowane i zdrowe.
Uczestnicy poznali również techniki krojenia ryb i warzyw, zasady gotowania i przygotowania ryżu oraz metody zwijania rolek. W trakcie trwania warsztatów młodzież przygotowywała sushi w postaci futomaków i hosomaków. Po wykonaniu potraw odbyła się wspólna degustacja połączona z nauką jedzenia pałeczkami.
Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności.
Kto wie...może wśród nas jest przyszły Sushi Master 🙂
Wioleta Żytkowicz