Opublikowano 25-04-2024 Dodał sp2mm

15 kwietnia klasa 7c uczestniczyła w warsztatach robienia sushi. Jedna z najstarszych potraw kuchni japońskiej nie ma już żadnych tajemnic przed naszymi uczniami.

Uczniowie zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania w kuchni japońskiej. Prowadząca opowiedziała o charakterze pracy jako Sushi Master oraz zainicjowała dyskusję na temat smaków i metod wytwarzania sushi. Przekazała wiedzę dotyczącą doboru składników w taki sposób, aby przygotowywane potrawy były zbilansowane i zdrowe.

Uczestnicy poznali również techniki krojenia ryb i warzyw, zasady gotowania i przygotowania ryżu oraz metody zwijania rolek. W trakcie trwania warsztatów młodzież przygotowywała sushi w postaci futomaków i hosomaków. Po wykonaniu potraw odbyła się wspólna degustacja połączona z nauką jedzenia pałeczkami.

Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności.

Kto wie...może wśród nas jest przyszły Sushi Master 🙂

Wioleta Żytkowicz

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close