Opublikowano 30-11-2019 Dodał sp2mm
Piernik jest jednym z najstarszych ciast, obecnym w polskiej tradycji od wieków. Wywodzi się ze znanych w średniowieczu miodowników (wielkich bochenków chleba z miodem), które wzbogacono przyprawami korzennymi. Nazwa „piernik” pochodzi od staropolskiego określenia „pierny”, co oznacza „pieprzny”.
Piernik charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym korzennym zapachem, słodkim i jednocześnie pikantnym smakiem. Smak ten zawdzięcza zawartości miodu i przypraw korzennych. Najpopularniejsze przyprawy stosowane do wypieku to cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz pieprz.
Pierniki są nieodłącznym elementem świątecznej atmosfery i nie powinno ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.
Pamiętając o tym, uczniowie klasy Ib wzięli udział w warsztatach pieczenia pierników. Zajęcia odbyły się 28 listopada w sali lekcyjnej. Instruktorami pieczenia pierników były mamy i babcie dzieci. Uczniowie pomagali prowadzącym przy wyrabianiu ciasta, samodzielnie je wałkowali oraz wycinali foremkami świąteczne kształty. Upieczone smakołyki dekorowali za pomocą lukru i cukrowych posypek.
Na koniec dzieci mogły skosztować własnoręcznie wykonanych wypieków.
Wychowawca klasy Ib -Hanna Bartnicka |